lördag 26 maj 2012

Azerbajdzjanska riksförbundet stöttar diktatur

Efter en debatt i DN om demokratiproblem i diktaturen Azerbajdzjan bjöd Sveriges radio in till debatt mellan Fredrik Malm (fp) och Sattar Sevigin, ordf. i Azerbajdzjanska riksförbundet (www.afi1.se). Sevigin skyllde på allt och alla. Det var alla länderna runt om kring Azerbajdzjan som var problemet. Sevigin riktade ingen kritik mot ledningen i diktaturen Azerbajdzjan.

Det är inte första gången Azerbajdzjanska riksförbundet gör kontroversiella utspel och tar märkliga ställningstaganden. Detta har tidigare skett i samarbete med bland annat Ahmet Önal, ordförande för Svensk-turkiska riksförbundet. Tidigare har Azerbajdzjanska riksförbundet varit aktiva i förnekande av folkmordet på bland annat armenier och assyrier/syrianer i Turkiet 1915. Vi har även tidigare skrivit om hur Azerbajdzjanska riksförbundet har utnämnt ultranationalisten Veli Kücük till hedersmedlem.

Under år 2011 fick Azerbajdzjanska riksförbundet 379372 svenska kronor i bidrag av Ungdomsstyrelsen. Enligt Ungdomsstyrelsens styrdokument är kravet på organisationer som motar bidraget att de ska vara "demokratiska och bygga på demokratiska idéer". Frågan är hur Azerbajdzjanska riksförbundet och Ungdomsstyrelsen definierar demokratiska idéer.